В Кеймбридж, домът на най-стария клуб за дебати в света, миналата

...
В Кеймбридж, домът на най-стария клуб за дебати в света, миналата
Коментари Харесай

Всезнайко спори със себе си в Кеймбридж

В Кеймбридж, домът на най-стария клуб за диспути в света, предходната седмица имаше проява какво може да чакаме от бъдещето - там се показа робот на американската компания International Business Machines Corporation (IBM), компютър, който организира изчерпателен спор със... себе си.

Всички в залата мълчаха, до момента в който „ двете страни “ на изкуствения разсъдък деликатно подчертаваха встъпителните си думи в диспута по тематиката " Може ли изкуственият разсъдък да донесе повече щета, в сравнение с изгода? "

Първо, роботът с неестествен, леко мекушав глас сподели, че изкуственият разсъдък няма да може да вземе морално вярно решение, защото моралът е характерен единствено на хората. " И това може да докара до злополука. Изкуственият разсъдък може да нанесе доста вреди ",  продължи компютърът.  Той добави, че изкуственият разсъдък може да взема единствено решения, за които е програмиран, а той не може да бъде програмиран за всички сюжети. На това са способни единствено хората.

После машината смени страницата и извади контрааргументи.  " Изкуственият разсъдък ще бъде огромно преимущество, тъй като ще освободи хората от ежедневните задания, които се повтарят ", сподели компютърът с друг глас.

Членовете на клуба за диспути, който по време на своето 200-годишно битие е посрещал видни персони като Уинстън Чърчил, Далай Лама и Бил Гейтс, бяха омагьосани от първия безчовечен посетител. За да може да води този спор, роботът на IBM е бил " захранен " с мненията на 1100 студенти в Кеймбридж. Според научния началник на плана Ноам Слоним задачата на заданието е била системата първо да проучва мненията на студентите и да ги сложи в графата " за " или в графата " срещу ". След това роботът трябвало да класира най-хубавите причини, да поправя правописните и граматическите неточности и по-късно да компилира и направи безапелационно 5-минутно изказване въз основа на всичко научено. От IBM обявиха, че на компютъра му е била нужна единствено 1 минута, с цел да приключи целия развой.

Потенциалните приложения на тези технологии включват подкрепяне на изследвания на компании или държавното управление или анализиране на противоположната връзка на клиенти.

Дебатът с компютъра не мина без хора. Компютърът приключи дебата с думите: „ Да преминем към проблем, непосредствен до изкуственото ми сърце - технологията. " Това разсмя публиката, която се включи в дебата. В хода на диалога членовете на клуба дадоха име на компютъра - Всезнайко. 

В последна сметка членовете на клуба гласоподаваха в поддръжка на тезата, съгласно която изкуственият разсъдък носи повече изгоди, в сравнение с щета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР